Zlomené srdce

21. 11. 2017 8:14

J 4,1-42

 

Dnes tu máme setkání Ježíše se Samaritánkou. Milovaní, ona je asi jedním z nejvíce zlomených srdcí v Písmu svatém. Žena s velkým množství vztahů, která několikrát obdržela rozvodový list. (Myslím, že víte, v čem to spočívalo. Aby se tehdy mohl muž se ženou rozvést, musel jí napsat rozvodový list. A Písmo praví, že důvodem rozvodu muselo nebo mělo být to, že žena muže velice pohoršovala.) Takže si to představte. Už pětkrát doznala zkušenosti, že jí ti muži zpočátku milovali a potom jí řeknou, že je nesmírně pohoršuje. Takže ona měla, milovaní, ne zlomené srdce, ale srdce zpřelámané na mnoha místech a všemožnými způsoby.

 

Milovaní, co s ní učinil Pán Ježíš? Chci, abyste se podívali zhruba na 4 kroky Pána Ježíše, které ukazují, co dělat se zlomeným srdcem. Milovaní, samozřejmě to nejsou lehké kroky. Nejsou to kroky, které jen tak snadno uděláte a budete mít výsledek. To jsou určité směry, které buď do své situace nějak aplikujete a nebo se nic nezmění. Nejsou jednoduché nebo automatické, ale osvobodí, stejně jako tuto ženu. Pohleďme.

 

Milovaní, první krok. Všimněte si, že první věcí v tom, aby se žena mohla uzdravit, bylo setkání s Ježíšem. A to bylo setkání takové, kdy musela vyjít z domu, musela vyjít z vesnice. Samozřejmě to učinila trochu potají, protože přišla v poledne, v čase, kdy věděla, že nikoho nepotká. Ale první věc je, milovaní, tato: Jestli chceš něco se svým zlomeným srdcem něco udělat, musíš jít hledat pomoc. Dokud budeš sedět u sebe doma, dokud se budeš schovávat před lidmi, dokud budeš prchat před lidmi jako ta žena, která chodila pro vodu, jen v domě kdy tam ostatní nechodili, dokud budeš dělat tohle, tak se nic nezmění. Ježíš ukazuje, že je třeba potkat člověka, který ti pomůže. Nebuď sám! Neseď sám se svým zlomeným srdcem! Jasně, vím, že se v takové situaci člověku nechce žít. Nechce mít s nikým nic společného. Chce se zaobírat jen sebou a chce se pohroužit do celého neštěstí atd. NE! Vyjdi z toho! Jdi k lidem! Hledej lidi! Buď s nimi! Dej jim možnost, aby tě vyrvali z té letargie a věčného zaobírání se celou tou situací! To je první věc.

 

Druhá věc. Druhá se jmenuje PRAVDA. Podívejte se, co Ježíš dělá s tou ženou na začátku. Ježíš ji velice opatrně, jemně, něžně a s láskou doprovází k pojmenování toho, co se děje. Ona to musela popravdě říct, že těch mužů, kteří ji tak ublížili, bylo pět. Musela o nich říct, i když možná nechtěla, ale Ježíš ji vede k tomu vede. Musela spatřit, že jak hloupá hledá vztahy a běhá od jednoho hlupáka k druhému. Milovaní, to je hrozně důležitá věc, kterou je třeba v té situaci zlomeného srdce udělat. Tedy přestaňte žít v bludu! Často to tak totiž je: “To bylo tak krásné! Tak skvělé! To by bylo tak úžasný a ono to skončilo.” PŘESTAŇ! Jestli ti zlomili srdce, jestli tě někdo miloval a rozešel se s tebou, tak to pojmenuj. Pojmenuj to, co bylo zlé z druhé strany a neříkej si, že to byl nějaký anděl, který měl zrovna nějakou špatnou chvilku, a stejně tak si neříkej, že jenom ty jsi tu ten chudák, se kterým se špatně zacházelo. Ne! Milovaná, zlomené srdce nastává (až na výjimečné případy) tehdy, kdy se špatně hledala láska. Neříkám, že se to nemůže stát, i když byla láska pěkná a pravdivá. Ale nejčastěji je to tak, že člověk se člověk sám dostane do nějakého nemocného vztahu a tím si připraví cestu ke zlomenému srdci. Pravda! Pravda osvobozuje. Čili druhý krok je hledání pravdivého pohledu na situaci, v níž jsem se ocitnul. Ne omílání, obcházení, omlouvání, zromantizování, zmystičnění a já nevím co všechno. Ne! Pravda o tom, co se stalo z druhé strany i z mojí. To je druhá věc.

 

Podívejme se ještě na dvě.

 

Další věc. Moji drazí, všimněte si, že po té pravdě o tom, co se stalo, kým byli ti muži a kým byla ona, Ježíš neříká něco na způsob “Tak teď už ti konečně dám někoho, kdo tě bude opravdu milovat.” Ne! Ježíš říká něco jiného. Mluví o sobě. Říká: “Tu touhu, kterou v sobě máš, můžu uspokojit jediné já. Jen já ti mohu dát to, co opravdu potřebuješ.” Milovaní, to je třetí krok. Nejdůležitější krok na cestě k nápravě zlomeného srdce. Musíš pochopit, že jediným, kdo je schopný dát ti pevný základ k tomu, aby si znovu nehledal špatně a nenarazil na stejné zranění. Je třeba nejprve hledat naplnění Bohem. A to samozřejmě neznamená: “Aha, vy mi tu říkáte, že mám dokonce života zůstat sám jenom s Bohem a On mě bude naplňovat. Ne! Jde o to, že až s Bohem, až když jím vyplníš svoje srdce, budeš schopný budovat pravdivý vztah, takový vztah, který tě znovu nepovede do neštěstí. A kdyby přece, tak budeš mít takovou oporu v Bohu, že se to srdce už nezlomí. To je třetí nejdůležitější krok.

 

Já vím, že když má člověk zlomené srdce, tak se mu o tom nechce přemýšlet. Říkáš i, že jde o lidi, kteří ti ublížili, o tvou zhrzenou lásku, ptáš se, jestli si ještě někdy někoho najdeš,... A Ježíš říká: “Nech to být! Nech to být a dej to stranou! A začni hledat mě! To já ti dám napít tak, že už nikdy nebudeš žíznit. Udělej to a tvé srdce se začne dávat do pořádku a bude připravené na to se už více nezlomit, připravené nebýt již zraněné, protože budeš mít mě.”

 

A poslední věc. Už jen takový dodatek. Všimněte si, jak už po tom všem šla k lidem a začala s nimi žít. To je takové pokračování toho prvního kroku v tom smyslu, že pokud všechny ty kroky vykoná, musí pořád pamatovat na to, abys zůstával s lidmi a mít v nich určitou oporu. V další části svého života, ať budeš dělat cokoli se nesmíš znovu omezit jen na jednoho člověka. Jak říká evangelium, ta žena šla a začala jim o tom vyprávět, začala s nim přebývat a už se neschovávala u studny. Jde o to, že zlý bude na tebe útočit pocity osamocení, emocemi, které se budou vracet, ale to znamená, že se musíš vyzbrojit a žít stále s lidmi. Tak jak jsem říkal u toho prvního kroku, abys hledal pomoc u někoho, kdo tě z toho vytáhne, tak pak v tom pokračuj. Neříkej si: “Dobrý, už jsem se z toho dostal, srdce už se dalo do pořádku, už není zlomené, tak můžu jít dál sám a už si poradím sám.” Pozor, ne! Dál buď s lidmi. Dál čerpej z jejich pomoci. Dál hledej jejich společnost. Dál buď s přáteli. Prostě nezůstávej sám, protože zlý se vrátí. Bude se ti snažit vrátit všechny ty věci, které se před tím děli. Bude ti je připomínat a bude tě jimi mučit. Musíš mít kolem sebe lidi, co ti pomohou to přečkat.

 

Milovaní, to je takový Ježíšův návod na zlomené srdce. Vím, takové nijaké. Ale jsem přesvědčený, že když se touto cestou člověk vydá, Ježíš tím dokáže napravit sebevíc polámané srdce. Takže si přečtěte to dnešní evangelium, zvláště vy, kteří máte srdce zlomené. Jděte touto cestou a vaše srdce se uzdraví.

 

 

(Jedná se pouze o hrubý překlad otce Adama Szustaka OP, originál zde: https://www.youtube.com/watch?v=7QxWrj-Ngww)

Zobrazeno 717×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz